HOUT LASEREN IN DE PRAKTIJK: 4 TOEPASSINGEN

HOUT LASEREN IN DE PRAKTIJK

Hout laseren is vandaag heel populair. Particulieren én bedrijven zijn niet alleen super enthousiast over de eigenschappen van hout, maar zeker ook over de luxe afwerking van houtgravures. En dat is eigenlijk helemaal niet zo gek. De lasermachine is niet alleen super nauwkeurig en snel, ze is ook heel veelzijdig en daardoor zijn de mogelijkheden eindeloos. 

Maar laten we eerst uitleggen hoe het laseren juist werkt en wanneer je het graveren van hout precies kan inzetten.

HOE WERKT EEN LASERMACHINE?

Het werken met een lasermachine kan je vergelijken met een printer op kantoor. Eerst wordt er een ontwerpje gemaakt in een grafisch programma. Vervolgens gaat er een opdracht naar de lasermachine en hopla graveren of snijden maar.

Natuurlijk komt er wel net iets meer bij kijken … afhankelijk van het type hout pas je de snelheid en het vermogen van je lasermachine aan om tot het mooiste resultaat te komen. Het zal je maar overkomen dat de laser te veel van je favoriete stuk hout wegbrandt …. auwch.

toepassingen van het laseren in hout

Met een lasermachine kan je niet alleen producten bewerken én personaliseren. Het is ook een perfecte tool om mooie producten te creëren in hout. Denk bijvoorbeeld aan het graveren of lasersnijden van interieur accessoires, maquettes, kunstwerken, promotiemateriaal, relatiegeschenken, signalisatie borden, awards, … en nog zoveel meer.

Laten we even kijken naar de meest gangbare toepassingen.
We hebben er alvast 4 voor jou opgelijst:

1. HET GRAVEREN VAN FOTO’S

Het grote voordeel van het graveren ten opzichte van het afdrukken van een foto is dat je bij het laseren een 3D effect krijgt en zo de foto tot leven laat komen. En bovendien zal de foto ook niet vervagen of verkleuren door blootstelling aan UV licht. Je kan er dus veel langer van genieten. Hoe cool is dat!

Foto graveren op hout / HOUTGRAVURE

2. HET MARKEREN VAN PRODUCTEN

Houten producten voorzien van een streepjescode, serienummer, QR-code, kenteken of een andere markering? Of het nu over één stuk of meerdere stuks gaat … met een lasermachine kan je in no time houten producten markeren. 

3. HET PERSONALISEREN VAN PRODUCTEN

Lasergraveren leent zich perfect om houten producten of voorwerpen te personaliseren. En het hoeft zeker niet altijd voor marketingdoeleinden te zijn. Misschien wil je wel een heel persoonlijk geschenk geven aan je geliefde, of wil je de meter en peter van je kindje verrassen met een leuk aandenken aan het doopsel. 

Met de laser kan je heel eenvoudig een eigen tekst, gedicht, … toevoegen aan je houten cadeau.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • een snijplank graveren
  • een houten sleutelhanger graveren
  • een wijnkistje graveren
  • een houten plank graveren
  • een houten naambord graveren
  • een houten kist graveren 
  • een houten lepel graveren
  • en nog zoveel meer …
Hout laseren - logo op sleutelhanger / HOUTGRAVURE

4. HET UITSNIJDEN VAN PRODUCTEN

Maar je kan ook unieke producten maken door hout te lasersnijden. De laser brandt eenvoudige tot complexe vormen en tekeningen volledig weg uit het hout en zo krijg je mooie figuren met een gebrande snijrand.

Houten bloemen - detail / HOUTGRAVURE

Je leest het goed … er zijn heel wat toepassingen mogelijk. Het enige wat je nodig hebt, is een leuk idee … en een lasermachine, maar daar zorgen wij wel voor!

Nog meer weten over hout graveren? Lees dan zeker deze blog.
Of bekijk onze shop en realisaties voor meer inspiratie.

Heb je Een creatief idee in hout dat je graag wil realiseren?

Wil jij een speciaal iemand verrassen met een origineel, maar vooral persoonlijk geschenk. Of ben je op zoek naar een oplossing voor je bedrijf?