HOUT GRAVEREN: ALLES WAT JE MOET WETEN!

HOUT GRAVEREN IS HOT!

Hout graveren is vandaag echt hot. Waarom? Mensen gaan steeds meer en meer op zoek naar duurzame materialen en hout is er daar zeker eentje van. Door het hout te graveren kan je het ook volledig personaliseren of er een heel originele twist aan geven. En dat maakt het extra aantrekkelijk als product of geschenk.

HOE WERKT HET PRECIES?

Hout graveren – ook wel hout laseren genoemd – doe je steeds met een lasermachine. Je maakt een ontwerp in een grafisch programma en stuurt dit ontwerp vervolgens door naar de lasermachine.

Tijdens het graveren brandt de laser het ontwerp weg in de bovenste laag van het hout en afhankelijk van de hardheid, de structuur en de kleur van het hout krijg je een lichte, donkere, oppervlakkige of diepe gravure.

Houtgraveren met een lasermachine gebeurt steeds snel én accuraat. Het is dan ook uiterst geschikt voor één stuk, denk bijvoorbeeld aan een verjaardagsgeschenk of een cadeau voor meter en peter.

Maar ook grote oplages zijn perfect mogelijk. Relatiegeschenken voor potentiële klanten of het personaliseren van je houten producten? Het kan! En elk resultaat ziet er hetzelfde uit. Hou alleen rekening met de factor dat hout leeft en vooral bij massief hout zijn wij zelf ook steeds benieuwd naar het eindresultaat.

Naast houtgraveren zijn er nog andere methodes om hout op een creatieve manier te bewerken of te personaliseren. Denk bijvoorbeeld aan lasersnijden of houtbranden.

1. WAT IS HET VERSCHIL MET LASERSNIJDEN? 

Bij het lasersnijden van hout werk je op identiek dezelfde manier als bij het graveren van hout, alleen nu brandt de laser eenvoudige tot complexe vormen en tekeningen volledig weg uit plaatmateriaal en krijg je figuren met een mooie, gebrande snijrand.

Deze methode kan je bijvoorbeeld gebruiken om een patroon in een stuk hout te snijden of om creatieve vormen te maken.

2. EN HET VERSCHIL MET HOUTBRANDEN?

Houtbranden of pyrografie is net als hout graveren ook een manier om hout te versieren. Alleen gebruik je hier geen lasermachine, maar wel een houtbrander en werkt je volledig los uit de pols.

Je tekent eerst je ontwerp op het stuk hout – je kan eventueel werken met sjablonen – en vervolgens overtrek je de lijnen van je tekening met je houtbrander.

Bij het branden van hout is elk stuk uniek en volledig handgemaakt. Houtbranden is dan ook een leuke manier om één stuk te personaliseren. Tenminste als het niet helemaal perfect hoeft te zijn, want de kans op ‘fouten’ is hier natuurlijk wel veel groter.

WELKE HOUTSOORTEN ZIJN GESCHIKT VOOR GRAVURE?

Je kan heel wat hout laten graveren, maar elke houtsoort geeft zijn eigen unieke resultaat. Heb je bijvoorbeeld een fijne tekening of lettertype verwerkt in je ontwerp, dan kies je best voor een lichte houtsoort. Bij een grove of massieve houtsoort zal je ontwerp helaas niet tot zijn recht komen. De tekening zal in de structuur van het hout verdwijnen.

Kies je voor een bleke houtsoort, krijg je een opvallende en donkere gravure. Ben je meer fan van een donkere houtsoort, dan zal je gravure heel wat subtieler zijn. Denk dus steeds goed na over je ontwerp en welke houtsoort je wil gebruiken, of vraag eerst raad aan experts.

Graveren kan in:

 • Bamboe
 • Fineerhout
 • Kurk
 • Massief hout
 • MDF
 • Multiplex (berkenhout)
 • Spaanplaat

Opgelet het graveren van bamboe – wanneer deze gemaakt is uit verlijmde latjes – zal een verschil in kleur geven. Elke laag verschilt qua hardheid wat telkens een ander effect geeft.

DE MOGELIJKHEDEN VAN GRAVEREN ZIJN ENORM

Met een lasermachine kan je houten (relatie)geschenken, speelgoed, interieurobjecten, maquettes, awards, signalisatie voor in je gebouw en nog zoveel meer lasergraveren. Bijna elk creatief idee kan omgezet worden in een mooi eindresultaat.  Bekijk zeker ook onze shop en realisaties voor meer inspiratie.

DE VOORDELEN VAN HOUTGRAVURE OP EEN RIJ:

Het lasergraveren van hout biedt heel wat voordelen. We sommen ze nog even op:

 • het graveren gebeurt snel en accuraat
 • telkens een mooie, gebrande look als resultaat
 • zelfs het kleinste detail is zichtbaar
 • toepasbaar op bijna elke houtsoort
 • zowel kleine als grote oplages zijn mogelijk

EN DE NADELEN?

Er zijn weinig nadelen verbonden aan het graveren in hout. Behalve dat je het eindresultaat niet altijd op voorhand kan inschatten, maar dat maakt het toch net boeiend, niet?

Heb je Een creatief idee in hout dat je graag wil realiseren?

Wil jij een speciaal iemand verrassen met een origineel, maar vooral persoonlijk geschenk. Of ben je op zoek naar een oplossing voor je bedrijf?